Daggry - Grys Private Pasningsordning

Kostpolitik i Daggry

Madglæde, det trygge måltid og respekt for forskellighed

Jeg går faktisk ret meget op i sådan noget med mad og sundhed, men ikke på sådan en fedtforskrækket eller ensrettet måde. Jeg interesserer mig for, hvad mad indeholder af vitaminer, fibre eller makronæringsstoffer. Jeg tror på, at en god sund bund giver plads til det søde og "sjove". Det jeg går mest op i, når det kommer til mad, spisning og ernæring er: 

Det trygge måltid


Selve måltidet skal være hyggeligt og trygt. Det skal ikke være for regelstyret eller firkantet. Ja, vi spiser ved bordet, men man kan også få en snack mellem måltider, hvis man er sulten. Og man SKAL ikke smage på alt - selvom jeg opfordrer til madmod. Jeg sørger for, at der er nogle "safe foods", som børnene kender og ved, at de godt kan lide. Så kan de også bedre overskue at prøve nye ting. Og man SKAL ikke spise op. Omvendt skal børn jo netop lære følge deres mæthedsfornemmelse. Mange af os er opdraget med, at man skal spise op eller "tage en bid mere", og så mister man stille og rolig fornemmelsen for, hvornår man egentlig er mæt. Det synes jeg ikke, at vi skal give videre. Og så forsøger jeg så vidt muligt ikke at kommentere for meget eller rette på børns spisning. Selvfølgelig skal de små støttes i spisningen og lære, hvordan man bruger bestik og drikker af kop, men den proces kan man godt understøtte uden verbalt at rette på barnet. Og måltidet ved middagsbordet handler jo ikke kun om at spise. Det handler også (eller i endnu højere grad) om at være sammen, samtale og hygge. 

Glæden ved mad

Jeg elsker at lave mad og bage. Jeg elsker at eksperimentere med mad. Jeg elsker at tage mig god til tid at lave noget lækker, smagsfuld og næringsrig mad til mig og min familie og venner. Jeg nyder at være i køkkenet. Og jeg vil gerne give den glæde videre til mine børn i Daggry. Min erfaring siger mig også, at børn får mere madglæde af at være med i køkkenet, hvor man kan smage, røre og være del af processen. 

Sundhed og sund fornuft 

Sundhed er ikke fanatisk. Jeg har svært ved 0 % eller 100 %. Altså, jeg er faktisk ret large omkring, hvad mine egne børn spiser. De må næsten få alt, så længe bunden ligesom er sund. Ja, vi spiser frugt og grønt og fuldkorn og fisk og sunde fedtstoffer og blåbær osv. Men de får også mariekiks og kanelgifler, og vi bager pandekager og hvide rosinboller. 


Så nej, jeg har ikke en kostpolitik i Daggry. Hverken i forhold til sukker, kød eller økologi. Jeg går ind for økologi! Selvfølgelig gør jeg det. Men jeg går mest op i, at børnene skal have madglæde - både i forhold til madlavning og spisning. 

Fødselsdage skal fejres

Fødselsdage er noget særligt, og de skal fejres! Jeg elsker enhver anledning til at holde fest, og i Daggry skal børnene altid føle sig specielle og værdsatte - og på deres fødselsdag er de noget ekstra særligt. Her bliver man fejret med flag, fint "morgenbord" til formiddagsmaden, balloner, fødselsdagssang, og så får man en gave med hjem, som man kan pakke op sammen med sine forældre. Man skal selvfølgelig også have lov til at dele ud, og her har jeg ingen politik omkring, hvad man må dele ud. Der må selvfølgelig ikke være kvælningsrisiko, men der er vi tilbage til den sunde fornuft, som jeg regner med, at alle forældre i Daggry har med sig. 

Respekt for forskellighed

Det er også vigtigt for mig at understrege, at jeg respekterer forskellighed, og hvis forældre ikke vil have, at deres børn får sukker, kød eller mælkeprodukter, så overholder jeg selvfølgelig det. Jeg har erfaring med både vegetarisk mad og forskellige allergier. Jeg levede selv vegetarisk i 10 år. Min søn havde mælkeallergi de første halvandet år af hans liv, og jeg har flere venner med diverse allergier, intollerancer eller præferencer. Det skal selvfølgelig respekteres.